Media

Waarom zit ik in mijn hoofd?

Met voeten op de grond

Zit je veel in je hoofd en wil je graag meer in je lijf zitten? Lees in mijn blog hoe dit komt en wat je eraan kan doen.

In de Bordeaux op een heuveltje tussen de wijngaarden en de pruimbomen ligt Plum Village. Hier stopt iedereen om de 20 minuten om weer even contact te maken met het Nu. Een bel helpt je hieraan te herinneren.  Je stopt met wat je doet en volgt bewust met je aandacht de volgende drie ademhalingen. 

Het tekst wordt door het hele boek onderbroken door sterretjes. Aan het begin van het boek word je gevraagd om bij elk ster dat je tegen komt even te stoppen en contact te maken met je lijf. Een geweldige uitnodiging in het boek “Het kracht van Nu”.

Zowel Tich Nhat Han als Eckhart Tolle helpen ons door bovenstaande oefeningen de gewoonte van ons aandacht te doorbreken. Dit door bewust een moment in te lassen waarbij het aandacht verschoven wordt uit het denken naar het voelen. Het lijf en ons adem is alleen in het nu te ervaren. Zo maken we via ons lijf contact met het huidige moment, daar waar ons leven zich afspeelt.

Waarom zit ik in mijn hoofd

Voor iedereen herkenbaar denk ik in bepaalde mate dat je hoofd overactief is en maar niet wil rusten. En dat een kleine impuls van buiten af en gedachteketen ontrafeld dat je een tijdje doet rond dwarrelen in je eigen wereld. Hoe komt het toch dat we bijna dwangmatig in ons denken zitten. De belangrijkste reden waarom we massaal overmatig denken is simpelweg omdat ons lijf niet veilig voelt voor ons. De emoties en sensaties die in ons lijf gaande zijn voelen soms niet goed en we nemen ons toevlucht in het denken. En wanneer zowel het lijf als gedachte storend zijn vluchten we nog hoger door te dissociëren. Dit is een woord uit de psychologie om aan te duiden dat je uit je lijf treed en zelfs uit je hoofd. Het is dan niet mogelijk om informatie te verwerken en alles lijkt wazig.

Je lijf, de bron van heling

Het is heerlijk om een lijf te hebben. We kunnen voelen, proeven, zingen, dansen en seksen.  Tegelijkertijd draagt ons lijf pijn en verdriet uit het verleden. Dit is omdat ons zenuwstelsel ooit niet heeft kunnen omgaan met een situatie. Het lijf heeft letterlijk een gebeurtenis niet kunnen verteren. Deze pijnen met ons dragen kost energie en het beperkt ons gevoel van vrijheid. Zo kan het dat het niet lekker voelt om in je lijf te zitten soms. En onbewust stijg je langzaam naar je hoofd.

Je lijf is een bron van heling. Wanneer het genoeg ruimte, rust en levensenergie ervaart kan het zelfs de oude pijnen genezen. Dit is waarom belichaming zo belangrijk is voor de kwaliteit van ons leven. Door meer in contact te komen met ons lijf voelen we beter waar onze behoeftes liggen en wat gezond voor ons is. We kennen onze grenzen beter. We gaan met mensen om die ons voeden. Doen werk dat ons meer energie geeft. Bewegen meer in de tempo van ons lijf en zijn meer in contact met de natuur. Dit zorgt ervoor dat we meer levensenergie en vreugde ervaren en meer vertrouwen krijgen in ons lijf. Met deze vertrouwen en energie kun we ook de oude pijnen ontmoeten en deze helen.  Zo ontstaat de vicieuze cirkel voor een belichaamd leven.

Een uitnodiging

Ik nodig je van harte uit om in contact te komen met je levensenergie en vanuit deze kracht de blokkades te ontmoeten die je niet meer dienen. Om zo vrijer en levendiger door het leven te gaan. Je bent welkom voor het volgen van een mijn workshops of een individuele sessie. Kijk voor meer informatie op www.consciousinvitations.nl