Diepste verlangen & grootste angst

Aanraking van twee handen

Een basisbehoefte

Het experiment werd na vier maanden stopgezet. Tegen die tijd was de helft van van de baby’s gestorven. De Oostenrijkse psychoanalist Spitz wilde weten of de mens kan overleven zonder affectie. 20 baby’s kregen de basisverzorging van voeding, verschonen en wassen, maar niets meer. De verzorgers mochten de baby’s niet aankijken, hen niet meer aanraken dan nodig en niet met hen communiceren. De omgeving werd steriel gehouden, zodat de baby’s niet ziek konden worden. Na de stop van het experiment kwamen nog 2 baby’s te overlijden.

Op het moment dat we geboren worden is ons zenuwstelsel nog niet compleet ontwikkeld. Het stuk dat verantwoordelijk is voor ons sociale vermogen wordt ontwikkeld door de verbinding met onze zorgdragers. Deze verbinding is letterlijk voeding voor ons. De aanraking van de ouders, hun afgestemde stem en liefdevolle blik zijn essentieel voor ons bestaan.

Dit experiment van Spitz betreft een relatief kleine groep met extreme omstandigheden en extreme gevolgen. In realiteit speelt dit op grote schaal in minder extreme vorm over de hele wereld. Veel van ons hebben niet de voeding gehad die we nodig hebben om sociaal lekker te functioneren. Simpelweg omdat onze ouders en omgeving dit zelf ook niet hebben gekregen. Dit klinkt als   deprimerend nieuws, maar is dat ook zo?

Een ander wereld

In een gesprek op een natuurlijke wijze ruimte nemen en ruimte geven aan anderen is voor velen mensen niet vanzelfsprekend. Jezelf zijn en je spontaan uiten zonder je te hoeven bewijzen is ook niet voor iedereen weggelegd. Wat ik hier schets is heel normaal, maar is het ook natuurlijk? Er is een belangrijk verschil tussen wat wij normaal vinden en wat natuurlijk is. We noemen gedrag normaal als het veel voorkomt, maar dat wil niet zeggen dat dit een natuurlijke en gezonde manier van doen is. Zou het ooit de norm kunnen worden dat we ons versterkt voelen door het publiek als we op het podium staan? Dat we genieten wanneer we onze vrienden en vreemden zien schitteren omdat ze in hun kracht staan. Dat sociale gelegenheden voedend zijn voor ons en ons vullen met energie en inspiratie? Hoe zou de wereld eruitzien als het merendeel van ons zich kon verbinden zoals we daar diep in ons hart naar verlangen? Zouden wij onszelf meer of minder verdoven op feestjes? Zouden we ons meer of minder eenzaam voelen? Zouden we “meer” of “minder” roepen naar Geert Wilders?

Het goede nieuws

We hebben allemaal de potentie om voluit te leven in verbinding! Ons zenuwstelsel inclusief ons brein is zeer elastisch. Het kan zich snel hervormen en reorganiseren, waardoor het ons in staat stelt om tot onze volle potentie te groeien. Dit is mogelijk wanneer we de verdedigingsmechanismen die zijn opgebouwd omarmen. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat niet krijgt wat het nodig heeft, en huilt uit protest en frustratie. Als een ouder hier niet afgestemd op kan reageren, zal het zenuwstelsel van het kind ingrijpen om uitputting te voorkomen. Het kind klapt dicht en wordt stil. Het lijkt alsof het geen behoefte meer heeft, maar juist het tegenovergesteld is waar. Wanneer dit herhaaldelijk gebeurt leert het kind om zijn behoeften te onderdrukken om niet steeds de frustratie en pijn te ervaren. In zijn zenuwstelsel wordt verbinding gekoppeld aan pijn en frustratie. Als volwassene blijft dit mechanisme actief in het beschermen tegen pijn en frustratie, door geen diepe verbindingen aan te gaan met mensen.

Het bovenstaand beschreven mechanisme is een voorbeeld. Elk persoon is anders georganiseerd. Maar automatische patronen hebben allemaal gemeen dat ze zich onbewust afspelen en dat ze doorbroken kunnen worden wanneer ze in het bewustzijn komen. Door de werking en functie van patronen in te zien, en de emoties zoals boosheid en verdriet die het voeden te omarmen, verliezen ze hun kracht en ontstaat er ruimte voor iets nieuws. Somatic Experiencing is een prachtige en zeer effectieve methode die dit proces faciliteert.  

je bent heel welkom

In mijn sessies werk ik onder andere met dit thema dat gaat over diepste verlangen en grootste angst. Om je uit te nodigen tot een voller leven. Kijk voor meer informatie op mijn site www.consciousinvitations.nl