2.6 NARM

Een kind die trap te hoog vind om alleen te nemen

NARM

Neuro Affective Relational Model (NARM) is een zeer effectief en autonomie ondersteunende lichaamsgericht therapiemodel. Het bouwt onder ander op ontdekkingen van Bio-Energetica door Alexander Lowen, Somatic Experiencing door Peter Levine en Polyvagal Theory door Steven Porges.

Shock en ontwikkelingstrauma

Bij shocktrauma zijn vooral fysieke bewegingen voorkomend uit het zenuwstelsel die afgemaakt moeten worden voor herstel. Bij ontwikkelingstrauma zijn het vooral de emoties die nog afgemaakt moeten worden om heling mogelijk te maken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je boosheid of verdriet niet tot expressie heeft kunnen komen en dit zonder dat je je ervan bewust bent, in de weg zit. Dit is waar NARM zich op richt.

Emoties en NARM

Hoe wij ons relateren tot onze emoties heeft alles te maken met hoe onze ouders zich relateerden tot hun eigen emoties. Hoe meer capaciteit zij hebben om hun emoties te voelen, dragen en tot expressie te brengen, hoe meer wij van dat van hun kunnen leren.
Wat onze ouders zelf niet hebben, kunnen ze ook niet aan ons geven. Wanneer onze zorgdragers bijvoorbeeld niet in contact zijn met hun boosheid, overweldigd raken door hun eigen verdriet of hun angsten niet kunnen plaatsen, ontwikkelen wij ook verstoorde relaties tot deze emoties. Dit is de basis voor terugkerende uitdagingen in onze dagelijkse relaties met familie, vrienden en collega’s. Daarom kan het heel waardevol zijn om onze emotionele patronen te onderzoeken vanuit nieuwsgierigheid en zachtheid.

Alle emoties hebben een functie en hebben een boodschap die ze willen communiceren. Communiceren naar ons maar ook naar anderen. Heling, transformatie en groei ontstaan, wanneer wij in staat zijn de boodschap van onze eigen emoties te horen, voelen en dragen. Dan hebben we geen weerstand en angst voor deze emoties en kunnen deze stromen en hun functie uitoefenen. Emoties zijn er om ons te dienen. Het zijn signalen van ons lichaam die ons de weg wijzen en communiceren naar onze omgeving zoals vrienden, geliefden en collega’s. Een gezonde familie of community bestaat uit mens(en) met gezonde relaties tot emoties.

NARM sessies

Met NARM onderzoeken we wat jouw diepliggende behoeften en verlangen zijn. We kijken samen wat daar in de weg zit. Welke lagen van overtuigingen, emoties, sensaties er gevormd zijn door de jaren heen, die jou nu in de weg zitten. In elke dynamiek zitten er elementen van boosheid, verdriet, angst, schaamte en schuld. Tijdens de NARM-sessies gaan we deze lagen stap voor stap onderzoeken en doorvoelen. Wij doen dit samen met respect voor het tempo van jouw lijf. Met deze sessies maken we ruimte voor jouw natuurlijke en spontane expressie. In verbinding met jezelf en anderen. Voorbeelden hiervan zijn:

1. Duidelijk en in verbinding ja en nee kunnen zeggen.
2. In verbinding met jezelf en anderen zeggen waar je behoefte aan hebt.
3. Laten weten dat je hulp en steun nodig hebt
4. Vanuit liefde en sensualiteit toenaderen in intieme relaties
5. Verbinding voelen tot jezelf en anderen.

Wil je meer weten over NARM therapie en -sessies neem dan gerust contact met mij op door te bellen of mailen. Jouw vragen zijn welkom.