Media

Mooi! Iedereen heeft trauma’s

Trauma, ontwikkelingstrauma

Op de trap tikte ik Holger op zijn schouder en vroeg of ik een Somatic Experiencing sessie bij hem kon doen. Ik heb geen trauma’s, maar ben heel benieuwd naar jou sessies. Holger keek me meest geamuseerd aan en zei: iedereen heeft trauma’s. Het is een onderdeel van ons leven. Door trauma is het mogelijk dat we nu de groei door kunnen maken die we eerder niet konden. Dat wij zelfs de groei kunnen doormaken die ons ouders en voorouders niet konden. Trauma is een onderdeel van onze evolutie als mensheid.

Trauma

De hele dag door komt er informatie op ons af. Ons systeem leert naarmate we ouder worden steeds beter deze informatie te verwerken. Onze capaciteit groeit hierin. Zo leren we lopen, praten, werken, langdurige relaties onderhouden, kinderen verzorgen en nog veel meer. Maar soms gebeuren er dingen die onze capaciteit om lekker door het leven te gaan beperken. Dit is trauma. De beperking ontstaat doordat ons systeem meer belast wordt dan we aankunnen op een moment. Dit kan een ongeluk, moeilijke geboorte of misbruik zijn, maar ook bijvoorbeeld gebrek aan goed afgestemde ouders. Ouders die je grenzen niet aanvoelen. Het te druk hebben om je de benodigde aandacht te geven, of je altijd pushen om te presteren. Deze overbelasting brengt ons systeem uit balans en zorgt dat we minder effectief kunnen reageren op wat op ons afkomt in het moment. Aanhoudende stress is een bekend voorbeeld hiervan.

Heling

Wat trauma kenmerkt is dat we het huidige moment beleven als het moment dat het trauma is veroorzaakt. We zitten vast in het verleden als het ware. Iets wat nu gebeurt triggert het trauma in ons. Hierdoor wordt het huidige moment gekleurd met gedachten, emoties en sensaties van het verleden, die vast zijn komen te zitten door de overbelasting van ons zenuwstelsel. Zo kan bijvoorbeeld een piepend geluid waar je nu niet van bewust bent je terug brengen naar het moment van paniek toen je een auto-ongeluk had waar het metaal op asfalt hetzelfde geluid maakte. Heling van trauma ontstaat door capaciteit op te bouwen en vast zittende energie te verwerken. Zo kun je het huidige moment fris ontmoeten in plaats van door het filter van verleden.

Somatic Experiencing Therapie

De meest effectieve therapievorm die ik ken voor de behandeling van trauma’s is Somatic Experiencing. Daarom ben nu zelf een Somatic Experiencing Therapeut. Ik raad iedereen ten harte aan om een aantal van deze sessies te nemen bij een therapeut die je aantrekt. Des te meer als je interesse hebt in een mooier en voller leven. Kijk voor meer informatie op www.consciousinvitations.nl